RIS-methode

Rijlessen volgens de RIS-methode, wat is dat nu precies? De RIS-methode is een methode waarbij je stap voor stap leert rijden. De afkorting RIS staat dan ook voor Rijlessen In Stappen. De naam zegt het dus eigenlijk al. Je gaat pas een stap verder wanneer je de huidige stap voldoende beheerst. Op deze manier ben je beter voorbereid op deelname aan het verkeer.

Via de RIS-methode doorloop je in totaal 39 verschillende scripts, verdeeld over 4 verschillende modules. Een script geeft nauwkeurig en in stappen aan hoe je een bepaalde handeling moet uitvoeren. Door het script kan je instructeur je precies aangeven wat je wel beheerst en waar nog verbetering mogelijk is. Na iedere rijles krijg je huiswerk mee. Het is de bedoeling dat je hiermee de volgende les alvast voorbereidt. Hoe beter je dit doet, hoe makkelijker je het jezelf maakt.

Iedere module wordt uiteindelijk afgesloten met een toets. Er zijn in totaal dus vier toets momenten.

Toets 1: Voertuigbediening en voertuigbeheersing

Na het afronden van module 1 word je kennis met betrekking tot voertuigbediening en voertuigbeheersing getoetst door je eigen rij-instructeur

Toets 3: Complexe voertuigbediening en beheersing van complexe verkeersmanoeuvres en verkeerssituaties

Tijdens de derde toets maak je kennis met de gang van zaken bij het CBR. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie. Tijdens deze toets geeft een examinator je tips en verbeterpunten mee. De onderdelen Zelfstandig rijden en Zelfreflectie komen in deze module aan bod. Bij deze toets, de tussentijdse toets (ofwel TTT), kun je vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen op het  1ste praktijkexamen.

 

Toets 2: Beheersing van eenvoudige verkeersmanoeuvres en verkeerssituaties

Na het afronden van module 2 word je door je rij-instructeur getoetst op eenvoudige verkeersmanoeuvres en verkeerssituaties.

Toets 4: Het praktijkexamen

De vierde toets is het daadwerkelijke praktijkexamen bij het CBR. Tijdens dit examen moet je de examinator laten zien dat je veilig en verantwoord deel kan nemen aan het verkeer.

De RIS-methode is ontwikkeld door het CBR zelf. Het voordeel is dat je als leerling, al tijdens de rijlessen, bekend raakt met de gang van zaken bij het CBR.

  • Duurt een rijopleiding volgens de RIS-methode nu veel langer dan een normale rijopleiding?
  • Is een rijopleiding volgens de RIS-methode nu veel duurder?

Dat zijn vragen die we vaak te horen krijgen. Het juiste antwoord is nee! Dankzij het volledige stappenplan gaat de gemiddelde leerling juist sneller door de opleiding heen. Ook is het slagingspercentage veel hoger. En dat natuurlijk tijd en geld.

Specifieke voordelen van rijlessen volgens de RIS-methode

  • Stap voor stap aanpak
  • Betere voorbereiding op deelname aan het verkeer
  • Inzicht in je vorderingen met behulp van de leerlingenkaart
  • Je leert zelfstandig een route uit te stippelen en te rijden
  • Fors hoger slagingspercentage

 

Ben jij net als ons overtuigd van rijlessen volgens de RIS-methode en op zoek naar een goede rijschool in Heteren en of omgeving?Wil jij meer informatie of een gratis proefles inplannen?