Rijbewijs Aanhangwagen / E achter B

Autorijschool Let’s Ride is de expert als het gaat om ‘E achter B’ of een opfris cursus

Het kan natuurlijk voorkomen dat je straks ook met een aanhangwagen moet rijden. Bijvoorbeeld als je met de caravan op vakantie gaat of als je een paard rijdt en met een paardentrailer op pad moet of gewoon vaak een zware lading moet vervoeren.

Je bent dan verplicht een rijbewijs ‘E achter B’ in je bezit te hebben. Als je dat rijbewijs wilt gaan halen, is Autorijschool Let’s Ride de beste optie die je hebt.
Bij Autorijschool Let’s Ride kun je kiezen voor losse lessen of een 1 daagse opleiding.

Losse Lessen naast je werk

Bij ons is het mogelijk om de lessen flexibele in te plannen. Dat is handig wanneer je wel je rijbewijs voor een personenauto met aanhangwagen wilt halen, maar geen tijd hebt om daar een hele dag voor vrij te nemen. In een paar lessen leer je in onze combinatie met aanhangwagen, aan- en afkoppelen, hoe je recht met een aanhangwagen achteruit rijdt en hoe je (naar links en naar rechts) een achterwaartse bocht maakt met een aanhangwagen en de hellingproef. Maar in deze periode leer je vooral ook hoe je met deze combinatie veilig aan het verkeer deelneemt.
Dus wie weet rij jij de volgende vakantie met de caravan of met de paardentrailer naar de volgende bestemming.

1 daagse opleiding

Natuurlijk kun je bij ons ook een 1 daagse opleiding volgen om het rijbewijs ‘E achter B’ te halen. Het kost je slechts 1 dag om dit rijbewijs te halen. We starten dan in de morgen met de opleiding en in de middag wordt hij afgesloten met een praktijk examen. Je leert de zelfde onderdelen als met de losse lessen. Het enige vereiste hiervoor is dat je al wel een beetje gevoel moet hebben voor het rijden met een aanhangwagen en een natuurlijk een goede inzet.

Wanneer is ‘E achter B’ nodig?

De regel is als volgt: als de auto met aanhangwagen bij elkaar zwaarder kunnen wegen dan 3500 kg dan is een E achter B rijbewijs verplicht.

Voorbeeld:

De auto weeg nu 1400kg maar toegestane maximum massa is 2050 kg, de aanhangwagen die achter de auto hangt weegt leeg 700 kg.

In de aanhangwagen zit nu 550 kg lading maar het toegestane maximum massa mag 1755kg zijn.

De combinatie weegt nu 2650 kg (= + 1400 + 1250) maar hij kan 3805 kg wegen (=2050 + 1755) dus heb je het ‘E achter B’-rijbewijs nodig.

Lijkt het je wel wat om je aanhangwagenrijbewijs te halen?

Neem contact op met Autorijschool Let’s Ride.